Locaties

Bekijk hieronder alle deelnemende locaties.

Rijksmuseum Twenthe

Locatie: Lasondersingel 129 - 131

Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen hebben bij een museum? Ga tijdens de museumnacht mee op tocht door de krochten van het museum en zie kunstwerken die je normaal niet ziet! Souvenir mee naar huis? Bezoek de Tischbein tentoonstelling en laat je verenigen in een romantisch landschap in bijpassende outfit! Of ga juist de zolder op, voor een intieme audiovisuele performance in het donker van Roos Marijn en Heimprofi.Liever relaxen? Geniet onder het genot van een cocktail of biertje van verschillende optredens in het museum, waaronder een optreden van saxofonist en componist Lotte Pen. En als de klok 12 uur heeft geslagen tovert het Rijksmuseum Twenthe om tot de locatie van de afterparty. Heb jij weleens tussen de kunstwerken in een museum gedanst? Tijdens de museumnacht is het mogelijk met de muziek van dj-collectief In the Middle of the Rhythm. Tot in het Rijksmuseum Twenthe!

Bezoek de timetable voor het gehele programma.

Meer info
De Museumfabriek

Locatie: Het Rozendaal 11

De Museumfabriek is dé plek voor nachtkijkers tijdens de museumnacht! Gedurende de hele avond kan je de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld bezoeken in het Planetarium. Of ga naar de zevende verdieping van de Museumfabriek en tuur door de sterrenkijker naar de volle maan en probeer zoveel mogelijk sterrenbeelden te ontcijferen. Dorstig geworden van al dat getuur naar boven? Haal dan een drankje bij de pop-up bar van Stanislaus Brewskovitch in het museumcafé.

Bezoek de timetable voor het gehele programma.

Concordia

Locatie Concordia: Langestraat 56 en Oude Markt.

Bij Concordia kun je tijdens Museumnacht een scala aan muziek, filmpjes en acts verwachten. Aan de Oude Markt hebben wij de hele avond door acts van theater Act Fjaler en short movies in onze kenmerkende theaterzaal. Op onze locatie aan de Langestraat hebben we live DJ's en VJ's, Pop-up modeshow van Museum No hero, een interactieve Cinekid Installatie, Pop-up minitheater van KunstNonStop en fotoexposities. Aan de Oude Markt hebben wij theater Act Fjaler en short movies in onze prachtige theaterzaal.

Bezoek de timetable voor het gehele programma.

Tubantia & 1Twente

Locatie: Balengebouw

Tubantia en 1Twente geven deze avond hun online geheimen prijs. Kom naar het unieke balengebouw, waar oude textiel-historie en moderne techniek samenkomen. Doe mee aan de speedtours of workshops Social Media. Voor laatst genoemde wordt Dinopark-oprichter en dierentuin-goeroe Tim Lammers ingevlogen, samen met online expert Joost Dijkgraaf van Tubantia.

In de studio van 1Twente ontdek je deze avond je eigen skills als nieuwslezer. Of volg een workshop radio-maken in de radio-studio.

Wie zin heeft in een feestje, komt dansen op de krant met panorama view over Roombeek. Het dj-collectief VierbijVier laat de redactievloer deze avond trillen.

Bekijk de timetable voor de tijden en het gehele programma.

Locatie Tetem: Stroinksbleekweg 16

Tetem is een onderzoekend presentatieplatform waar e-cultuur een hoofdrol speelt in de programmering. We vertellen het verhaal van een maatschappij die in ontwikkeling is en werken vanuit de beeldende kunst, digitale media, techniek, wetenschap en design.

Tijdens de Museumnacht bij Tetem leer je jezelf beter kennen! Tijdens een pop-up performance wordt jouw karakter onthuld en blootgelegd. Ben jij benieuwd of de observaties overeenkomen met de werkelijkheid? Deze activiteit vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Xenobodies.

Bekijk de timetable voor de tijden en het gehele programma.

Locatie Sickhouse(The overkill): Ariensplein 1

Voor de museumnacht, nodigt Sickhouse een selectie van elektro muzikanten uit om te jammen in reactie op stille film klassiekers. Met Patrick Jonkman (soundscape) samen met "The Cabinet of Dr Caligari" (1920), Thom Floris (experimental) en Kababel (techno) samen met "Häxan" en meer...

Bekijk de timetable voor het hele programma.

Locatie: Hulsmaatstraat 35

Tijdens Museumnacht organiseert AKI Academy of Art & DEsign een doorlopend programma van 19:00-00:00 met een expositie, een filmprogramma, een shop met kunstzinnige cadeautjes, een foto in decor mogelijkheid en catering!

Bekijk de timetable voor de tijden en het gehele programma.

Locatie Wilminktheater: Wenninkgaarde 40-42

Ontdek tijdens Museumnacht Enschede de geheimen en de verborgen ruimtes van het Wilminktheater met een speciale rondgang. De donkere ruimtes, onder het toneel, de loading docks: what’s behind the stage? Tijdens deze rondgang is er videokunst te zien van Staney Schtinter, zijn werk ‘interrupions’.

INTERRUPTIONS by Stanley Schtinter De Britse kunstenaar Stanley Schtinter houdt zich bezig met video, poëzie, fotografie en muziek. Zijn werk “interruptions by Stanley Schtinter” was eerder te zien op internationale film- en performance festivals. Zijn “interruptions” zijn precies zoals de titel doet vermoeden; onderbrekingen waarin beeld en geluid de hoofdrol spelen. De korte videos schudden de toeschouwer wakker; precies op het goede moment, tussen andere momenten in waar indutten op de loer ligt, zijn daar Stanleys welkome onderbrekingen. Al kan een onderbreking ondergeschikt lijken aan de momenten die er voor en achter liggen, de video werken van Stanley blijven je juist bij en werken door in je herinnering. Ze zijn een onderbreking in een stroom van gedachtes.

“Stanley Schtinter is an artist and curator of liberated film. Hotel Bardo, Schtinter’s most recent project, was dubbed by writer Iain Sinclair “the last avant-garde anti-project at the end of time.”

Ook komt tukker en doodle-artiest Maurice van Lier a.k.a. ‘Jan Doodle’ de Museumnacht gevels van de Museumfabriek, Concordia en het Wilminktheater, onder doodle-en! Kom kijken hoe Jan Doodle een mural creëert op de glazen van de gevels.

Bekijk de timetable voor het gehele programma.

Locatie Theater Sonnevanck Pop-up: Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129-123

Theater Sonnevanck maakt nieuw muziektheater voor kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar, hun ouders en grootouders. Met Enschede als thuisbasis speelt het jeugdtheatergezelschap ruim 400 voorstellingen voor meer dan 40.000 bezoekers in heel Nederland en over de grens. Tijdens Museumnacht Enschede organiseert Theater Sonnevanck een bijzondere theatrale rondleiding voor kinderen.

Bekijk de timetable voor het gehele programma.

Kaliber Kunstenschool Pop-Up

Locatie Kaliber Pop-Up: Rijksmuseum Twenthe Lasondersingel 129-131 Locatie Kaliber Pop-Up workshop: Concordia Langestraat 56 Alvast in de mood komen voor de afterparty? Jonge studenten van Kaliber Kunstenschool laten hun dansmoves zien in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe. Dansgroepen van choreografen Nada Belada en Tess Lucassen zullen hun kunsten laten zien. Kom kijken onder het genot van een cocktail en laat je verrassen door de jonge studenten.

Geïnspireerd door alle kunst? Doe mee met de kunst workshop waarbij je zelf composities kan maken onder begeleiding van kunstdocent Rob van Putten. Hier kan je met verschillende tekenmaterialen zoals potlood, houtskool, krijt, inkt en pastel je uitleven op papier. Experimenteer met tekenstijlen en onderwerpen tijdens deze pop-up van Kaliber Kunstenschool bij Concordia!

Bekijk de timetable voor de tijden en het gehele programma.

Museum No Hero Pop-up

Locatie Museum No Hero Pop-up: Concordia en Rijksmuseum Twenthe.

Museum No Hero komt speciaal voor Museumnacht eenmalig naar Enschede met een pop-up modeshow van de nieuwe tentoonstelling:Yves & Catherine. Une histoire d’amour”. Tijdens de pop-up catwalk worden meerdere prachtige kledingstukken, van de legendarische modeontwerper voor de franse actrice en stijlicoon Catherine Deneuve, geshowd.

Bekijk de timetable voor de tijden van de pop-up modeshows van Museum No Hero.

Locatie Twentehoes Pop-Up: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11

Het Auditorium van de Museumfabriek wordt tijdens de Museumnacht overgenomen door Twentenaren. Kom luisteren naar spoken word door Anne Exterkate of leer weetjes over Twente van Joop Weber. Daarnaast zijn er optredens van Twentse muzikanten en kandidaten van de Voice of Holland Milou en Ron Hesselink, kan je borden beschilderen met Twentse spreuken. Altijd al willen weten wat voor sieraden je oma droeg (en wat ze waard zijn?) kom luisteren naar een lezing over Twentse sieraden door Adrie-Strikker Hemmink.

Twentehoes heeft de hele avond een doorlopend programma. Bekijk de timetable voor de tijden.

Museumnacht Enschede is de plek voor lokaal aanstormend talent. Artez verzorgt de muziekoptredens op verschillende locaties in het Rijksmuseum Twente, de Museumfabriek, Concordia en AKI. Kom ook op 12 oktober naar de performances van internationaal bekende Saxofonist Lotte Pen, Cris Egbers, Lauringer, Will & Jorn , Winwell en Schnurz & Piepe.

Bekijk de timetable voor het gehele programma.

De KunstNonStop pop-up locatie: Concordia Langestraat 56.

KunstNonStop, platform Beeldende Kunst Enschede e.o. doet ook mee aan de Museumnacht! Wij krijgen een spiksplinter-nieuwe website, met geweldige gebruiksmogelijkheden voor kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstinstellingen. Je kunt hem eind oktober kunt gaan gebruiken maar nu is alles nog even hartstikke geheim.

Tijdens de Museumnacht kun jij, natuurlijk onder strikte geheimhouding, een exclusieve sneakpeak-preview krijgen! Kom je ook langs in ons mini-theater bij Concordia aan de Langestraat? En pssst, niet verder vertellen, hè?

Bekijk de timetable voor het gehele programma.

Mede mogelijk gemaakt door

A.S.V. Taste · Handstand Marketingstrategen · Sander Rohrink · Enschede stad van nu · Grolsch · Museumnacht Enschede is een nieuwe vorm van het UITfestival.